2024.05.08.
  • 2024.05.08.
Kutyabérlet

Utazás kutyával a BKK-n? Így szállítsd kiskedvencedet

By 2024.04.21. 0 106 Views

Ahhoz, hogy biztonságosan, a többi utast nem zavarva közlekedjünk, be kell tartanunk pár szabályt. Ezek a szabályok nem a kutya és a gazdi ellen vannak, ráadásul egy jól nevelt eb gond nélkül képes valamennyinek megfelelni. Utazás kutyával a BKK-n: összeszedtük, mit kell magadnál tartanod és mire érdemes odafigyelned.

Minden esetben a kutyát szállító utas felel azért, hogy az állatok egymást, illetve a többi utast ne zavarják vagy veszélyeztessék, a járműben kárt ne okozzanak. Amennyiben a szállított kutya viselkedése a többi utast zavarja vagy veszélyezteti, a szolgáltató vagy az ellenőr az utast a kutyával együtt kizárhatja az utazásból – figyelmeztet a BKK. Az előbb említett szabályok az utasok és a négylábú kedvencek biztonságát szolgálják, így a társaság azt kéri, felelősségteljes gazdiként tartsuk be mindegyiket.

Utaz kutyával a BKK járatain

Kistermetű kutyát szállítóboxban, ketrecben vagy táskában lehet szállítani. (A szállító legfeljebb kézipoggyász méretű lehet, és kifejezetten állatok számára készített. Az tehát nem működik, hogy fogsz egy cipős dobozt, aztán viszed benne a csivavát.) A lényeg, hogy a kisállat a szállítóból ne tudjon kijönni és ne koszolja össze a többi utast/azok cuccát/a járművet. Minden egyéb esetben – az állat életkorától, fajtájától és méretétől függetlenül – csak úgy szállítható kutya, ha póráz és felcsatolt szájkosár/pofaszorító van rajta.

Amit semmiképpen se hagyj otthon: az oltási könyv!

A szabályok szerint egy ember csak egy kutyával utazhat. A legtöbb járművön annyi kutya utazhat, ahány ajtón az adott járműre fel lehet szállni. Kivételt képeznek ez alól a „kék Volánbuszok”, ezeken a járművökön csak egy kutya szállítható.

Szájkosár, de milyen?

A BKK ezt is pontosan megmagyarázza. Minden olyan fém, műanyag, textil stb. rögzítőeszköz elfogadható „szájkosárként”, amelyik megakadályozza azt, hogy a kutya másokat megharapjon, vagy fogával a járművön bárkiben vagy bármiben kárt tegyen. (A „halti” néven ismert szájszíj nem tesz eleget ennek a feltételnek.)

Utazás kutyával: mikor ingyenes?

Díjmentesen utazhatnak a rendvédelmi, honvédelmi és hatósági feladatokat ellátó szolgálati kutyák és a megkülönböztető jelzéssel ellátott vakvezető, mozgáskorlátozottakat segítő, hangot jelző, rohamjelző és személyi segítő kutyák, valamint a mindezen célból kiképzés alatt álló segítő kutya (kiképzés alatt álló kutya csak a kiképzővel utazhat).

A zárt kutyaszállító dobozban, kézipoggyászként szállított ebnek nem kell külön jegyet vagy bérletet vásárolni. (Vagyis jellemzően a kistermetű kutyák.)

Egyébként a havi kutyabérlet (korlátlan) évek óta 5250 forint, de ha annyiszor nem utaztok közösen, akkor csak sima BKK-jegyet kell venni.

Óvatosan a mozgólépcsőn!

Elsődleges balesetforrás, mert becsípheti a kutya lábát, letépheti a szőrét, körmét.

A négylábú biztonsága érdekében a mozgólépcsőn a kutyákat kézben kell szállítani, különösen a fel- és lelépéskor. Nagyobb testű, nehezebb kutyával az állomáson szolgálatot teljesítő személyzetnek történő bejelentés után, a tartalékban lévő – álló – mozgólépcsőt kell igénybe venni.

Vagy a liftet, ahol van.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

PestBudaiHírek