2024.05.19.
  • 2024.05.19.
BKK nosztalgiajáratok

Nosztalgiajáratok Budapesten: vasárnap igazi ritkaságokon utazhatunk

By 2024.05.06. 0 66 Views

Újra nosztalgiaszezon, újra közlekednek a nosztalgiajáratok Budapesten. Május 12-én a havonta egyszer közlekedő N18-as járaton ritkán látott, egyirányú szerelvényekkel találkozhatunk. Villamosozni Budán és Pesten is lehet, de hamarosan érkeznek azok a buszok és trolibuszok is, melyek a XX. században járták a főváros utcáit.

Budapesten 2009 óta utazhatunk különböző nosztalgiajáratokon. A főváros városképéhez hozzátartoznak ezek a ma már szépkorú járművek is. Nemcsak a közlekedésrajongók, hanem a családok, turisták is nagy örömmel fogadják a múlt századot idéző járműveket.

Nosztalgiajáratok Budapesten

Villamosok:

  • Május 4-étől, szombattól hétvégente közlekedik az N2-es nosztalgiavillamos a Közvágóhíd és a Jászai Mari tér között. Ezt a vonalat a világ egyik legszebb villamosvonalának választották néhány évvel ezelőtt.
  • Budapesten ritkán látott, egyirányú szerelvényekkel találkozhatnak a közlekedők május 12-én, vasárnap a havonta egy alkalommal közlekedő N18-as járatona Csóka utca (Karinthy Színház) és a Szent János Kórház között.
  • Május 26-án, szombaton Hűvösvölgybe is indul nosztalgiavillamos a Széll Kálmán térről az N56-os vonalon kapcsolódva a népszerű Gyermekvasúthoz.

Buszok és trolik:

  • Május 11-én, szombaton a Margit hídon és az Erzsébet hídon át, körjáratként közlekedik az N109-es nosztalgiabuszjárat, jó idő esetén nyitott Cabrio Ikarussal.
  • Május 18-án, szombaton a Károly körút (Astoria M) és a Csáktornya park között különleges trolibusszal lehet utazni az N74-es járaton.
  • A BKV rendezvényeihez kapcsolódva májusban retró buszok is közlekednek majd, ezek menetrendje a többi programmal együtt itt megtalálhatók.

Időutazás

A nosztalgiaközlekedés több mint egyszerű közlekedési szolgáltatás: időutazás, amely egyszersmind szerethetővé és élménnyé teszi a közösségi közlekedést – írja a társaság közleményében. A BKK arra biztat mindenkit, bátran kérdezzenek a járművek vezetőitől és kalauzoktól. A munkájuk elvégzése mellett szívesen beszélgetnek az utasokkal, lelkesen mesélnek a régi járművekről. Az utasok jegyeit felszálláskor a kalauz lyukasztja ki, illetve a digitálisan megvásárolt felnőtt nosztalgiajegyeket is ő érvényesíti. A végállomáson akár csengethetünk is a villamosok csengőjével.

(Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán)

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

PestBudaiHírek