2024.05.20.
  • 2024.05.20.
húsvéti szokások

Húsvéti szokások vasárnap és hétfőn: mennyit ismersz közülük?

By 2024.03.31. 0 138 Views

A húsvéti ünnepkör virágvasárnappal kezdődik, ezt követi a nagyhét, a húsvétvasárnap, a húsvéthétfő, az ünnep végül pedig a fehérvasárnappal zárul. A húsvéti szokások, hagyományok sokat változtak; ott van pl. a locsolás: manapság már senkit nem rángatnak a kúthoz, és öntik telibe vödör vizekkel, és nagypénteket sem mázolással, meszeléssel töltjük.

Húsvéti szokások: vasárnap tilos a munka

Sok helyen húsvétvasárnap dologtiltó nap volt. Főzni, söpörni, varrni nem volt szabad, ahogy trágyát hordani sem, kihajtani a csordát vagy éppen állatot befogni. Bizonyos helyeken úgy tartották, aki húsvétvasárnap hamarabb merít vizet, az szerencsés lesz.

Az ételeknek megvolt a hagyománya: ekkor ették a húsvéti sonkát, kalácsot, tojást, hozzá pedig szentelt bort ittak. Szokás volt a sonkát és kalácsot is megszenteltetni a templomban. A zempléni falvakban a szentelt kalács morzsáját a tyúkoknak adták, hogy sokat tojjanak, míg máshol elégették a maradék ételt, és elásták a ház mellé, hogy védje meg őket. 

Ezért szokás húsvéthétfőn locsolkodni

A víz tisztító, megújító erejébe vetett hit az alapja a locsolkodásnak. A kölni egészen baráti ahhoz képest, hogy korábban sokszor erőszakkal húzták a lányokat a kúthoz, és öntötték rájuk a hideg vizet. A jéghideg kútvíz és az átázott ruhában futkosás gyakran tüdőgyulladáshoz vezetett, jobb esetben „csak” egy kiadós meghűléshez. Volt, akinek a népszokás tényleg az életébe került.

1940-es években terjed el a kölnis locsolkodás, amelyért cserébe ételt és italt kaptak a locsolók, ne meg hímes tojást. Ma már inkább a csokoládé és a locsolópénz járja.

A húsvéti ajándékozásnak is megvolt a hagyománya. Az ajándékot hozó húsvéti nyúl hagyománya német nyelvterületről terjedt el, a nyúl a termékenységet szimbolizálja. Manapság ezen a napon hozza a nyuszi a gyerekeknek a csokoládét, de sok családban játékot is ajándékoznak.

A nagyböjti időszakban tilos volt a mulatozás és a bálozás egészen az ünnepig, húsvétvasárnap és -hétfőn lehetett ismét szórakozni. A húsvéttal megkezdődött a lakodalmak ideje is.

Forrás: agroinform.hu

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

PestBudaiHírek