2024.05.20.
  • 2024.05.20.
Egészséges utcák program

Egészségjavító programot indít a főváros: ezt kell tudni az Egészséges utcákról

By 2024.03.14. 0 145 Views

Az Egészséges utcák program célja, hogy a budapestiek egészségének javítását szem előtt tartó módon újuljon meg a város. A program lehetőséget ad arra, hogy a budapesti utcák élhetőbbek legyenek, pl. a gyalogos- és kerékpáros közlekedés fejlesztésével, a forgalom csillapításával, akadálymentesítéssel, a zöldfelületek növelésével. Egészségesebb utcák, egészségesebb budapestiek – nagyjából ez az elgondolás lényege.

A budapestiek egészségének javítását szem előtt tartva újíthatnak meg utcákat a budapesti kerületek. A Főváros az Egészséges utcák programot egy uniós fejlesztési csomagból finanszírozzák, forrásokra a kerületek pályázhatnak. A program teljes kerete 24,16 milliárd forint.

Honnan jön az Egészséges utcák program?

„Az épített környezetünkkel kapcsolatos minden döntésünk, legyen bármilyen kicsi is, lehetőséget kínál arra, hogy jobb környezetet biztosítsunk az emberek számára, és ezáltal javítsuk egészségüket” – mondja Lucy Saunders, brit közlekedéstervező, urbanista, egészségügyi szakember. Saunders szerint az Egészséges utcák megközelítés egy emberközpontú keretrendszer az egészségügy közlekedésbe, közterületekbe és tervezésbe való beágyazásához.

Az Egészséges utcák megközelítés az emberek egészségi állapotának és életminőségének javítását tűzi ki célul, ebből a szemszögből vizsgálja az utcák állapotát és fejlesztését – összegzi a Budapest.hu. A megközelítés alapja tíz, az utcákat használó emberek élményére összpontosító, úgynevezett Egészséges utca jellemző. Ezek közül a két legfontosabb: ‘Mindenki otthon érzi magát’ és ‘Az emberek szívesen sétálnak és bicikliznek’.

A program olyan utcamegújítási programokat támogat, amelyeknek a célja a gyalogos- és kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása és az akadálymentesítés – vázolja a portál. Szintén fontos cél a zöldfelületek és vízgazdálkodás fejlesztése, a vízmegtartás növelése és az ökológiai szempontok érvényesítése. Szintén támogatható cél a befogadó, közösségi aktivitást ösztönző utcák kialakítása is.

A 300 milliárd forint uniós forrásból álló fejlesztési csomag részeként induló pályázaton a kerületi önkormányzatok indulhatnak. Az egyes pályázatok 250 millió forinttól 2,5 milliárd forintig terjedő, vissza nem térítendő támogatást kaphatnak (a teljes keret 24,16 milliárd forint). 

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

PestBudaiHírek