2024.05.20.
  • 2024.05.20.
gyros, kebab, dürüm

Gyros, kebab, dürüm –  nem ugyanaz? Tegyük rendbe!

By 2024.01.06. 0 180 Views

Gyros, kebab, dürüm. Messziről érezni az illatukat, jól esik ebédre, vacsorára, télen a hidegben vagy akár nyáron, hiszen a friss zöldségektől könnyedebbek ezek az ételek. De vajon ugyanarról az ételről beszélünk, amikor egyiket másikat említjük? Mi az eredetük és miben különböznek?

Gyros

A gírosz görög húsétel, amely az Oszmán Birodalomból ered. Elnevezése görög jövevényszó, eredeti jelentése „forgó”. Az étel elkészítésének módja, hogy függőleges forgó nyárson sütik meg a húst, ami általában bárány, marha, disznó vagy csirkehús. Az átsült részeket levágják és így szépen fokozatosan sül meg a teljes húsmennyiség. Gyakran pitában tálalják különféle zöldségekkel és öntettel ízesítve. Népszerű feltét a hagyma, a paradicsom, a kígyóuborka a paprika, illetve a sült burgonya.

Kebab

A kebab arab eredetű török húsétel, a szó eredeti jelentése sült hús. Általában az erősen fűszerezett bárányból vagy birkából készült darált húst kolbászokká formázzák, majd hosszú lapos nyársra nyomkodják. Nyílt tűzön sütik, parázs felett forgatva.  Utcai változata a döner kebab, amely a gyroshoz hasonló, függőlegesen forgó nyársról levágott grillezett hús. Eredetileg tányéron szolgálják fel, de az utcai változata pitába kerül öntettel és salátával.

Dürüm

A dürüm is a török konyha része. Az 1970-es és 1980-as években terjedt el Európában mint gyorséttermi étel. A döner kebab egy másik típusa. A feltekert vékony pitatésztába csirke- vagy bárányhús kerül, paradicsomra, hagymára és salátára rétegezve. Végezetül joghurttal és csípős szósszal öntik le. Van, ahol még szalmakrumplit is tesznek bele.

Gyros, kebab és dürüm

Nem csoda hát, hogy hajlamosak vagyunk egy kalap alá venni ezeket az ételeket, hiszen nagyon hasonlóan készülnek el, és külsőre is hasonlóak mind a gyros, a kebab és a dürüm. Mégis a kebab és a dürüm eltér a gírosztól, hiszen más országból származnak, disznóhússal nem készíthetőek el és a fűszerezésük is más. A dürümöt pedig másképp tálalják, nem pitában van a töltelék, hanem vékonytésztába csavarva.

(2sif Farooqui képe a Pixabay -en.)

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

PestBudaiHírek