2024.05.20.
  • 2024.05.20.
Szilveszteri receptek

Receptek szilveszterre

By 2023.12.29. 0 184 Views

A magyar hagyományok szerint szilveszterkor a legjobb, ha malacot és lencsét fogyasztunk. A malac ugyanis kitúrja számunkra a szerencsét a földből, zsíros húsa pedig a jólétet szimbolizálja. Ezzel szemben szárnyas húsokat nem ajánlott fogyasztani, ha nem szeretnénk, hogy elkaparja a szerencsénket vagy a pulykával mérgeskedést hozzunk a házunk tájára. Szerencsehozó szilveszteri receptek, amelyek újév napján is megállják a helyüket.

A lencse, a mák- minden, ami kicsi, kerek és rengeteg van belőle- szintén bőséget és kerek évet hoz. A hal megosztó hagyomány- a magyar néphagyományban nem ajánlott, mert elúszik vele  a szerencsénk, de azért érdemes más kultúrákat is megfigyelni, ahol a sok pikkely például sok pénzt jelent.

Íme, klasszikus szilveszteri receptek, amelyekkel biztosan gazdag és szerencsés lesz az eljövendő évünk. És még egy fontos tipp! Nehogy mossunk vagy takarítsunk újév napján, mert kisöpörjük a szerencsénket! Helyette inkább menjünk el valamelyik gyönyörű budapesti gyógyfürdőbe pihenni, hiszen újév napján is várnak bennünket. Sokkal jobb program, mint a takarítás.

Szilveszteri receptek

Lencseleves gazdagon

Sűrű, füstös leves, hogy gazdag évünk legyen.

Hozzávalók:

30 dkg lencse

2 ek olívaolaj

1 db vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 darab sárgarépa

1 darab fehérrépa

1 paradicsom

2 tk pirospaprika

2 babérlevél

kolbász, ízlés szerint

Elkészítés:

1. A főzés előtti éjszakára áztassuk be a lencsét.

2. Olívaolajon dinszteljük meg az apróra vágott hagymát, adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát, majd a felkarikázott répát és fehérrépát is. Pároljuk a répákat, amíg puhák nem lesznek.

3. Ha megpuhultak, adjuk hozzá a pirospaprikát, kevergessük át, de figyeljünk, nehogy megégjen a paprika. Majd adjuk hozzá a leszűrt lencsét.

4. Öntsük fel az egészet annyi vízzel, hogy ellepje, majd adjuk hozzá a kockára vágott paradicsomot és a babérlevelet. Sózzuk, borsozzuk.

5. Alacsony lángon, fedővel lefedve nagyjából 50 percig főzzük a levest. Kb. félidőnél adjuk hozzá a karikára vágott kolbászt is, hogy az íze átjárja a levest, de ne is essen szét.

Szilveszteri sült csülök

Tökéletesen omlós, szerencsehozó malacsült.

Hozzávalók:

2 kg csontos csülök

2,5 dl sör

2 ek mustár

4 gerezd fokhagyma

rozmaring ízlés szerint

2 fej vöröshagyma

egy dl olaj

1 tk egész kömény

1 kk bors

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A csülköt sütés előtti este pácoljuk be az alábbiak szerint: Az olajat keverjük össze a sóval, borssal, köménnyel, a mustárral és a zúzott fokhagymával. Kenjük be laposan a csülköt, fedjük le és tegyük a hűtőbe.
  1. Másnap a csülköt tegyük tepsibe, öntsük rá a sört és tegyük mellé félbevágva a hagymákat és a rozmaringot (legjobb az egész ág). Takarjuk le fóliával, és előmelegített sütőben 180 fokon süssük két órán át. Sütés közben 30 percenként forgassuk meg a húst.
  1. Amikor a csülök már puha, vegyük le a fóliát és süssük, amíg meg nem pirul. Fóliában pihentessük a tálalásig.
  1. Párolt káposztával és sült burgonyával az igazi. Főként, hogy az amerikai kultúrában a káposzta is a pénz és a bőség jelképe.

Szilveszteri mákos guba torta

Édes és kerek torta a szerencsés évhez, bőséget hozó mákkal. Tökéletes szilveszteri torta recept.

Hozzávalók:

8 db kifli

5 dl tej

20 dkg darált mák

10 dkg kristálycukor

2 csomag vaníliás pudingpor

8 dl tej a pudinghoz

8 evőkanál cukor a pudinghoz

2 dl habtejszín

Elkészítés:

  1. Tejet forralunk és közben felkarikázzuk a kifliket, amelyeket egy nagyobb tálba rakunk.
  2. A kifli karikákra ráöntjük a forró tejet, hozzákeverjük a mákot és a cukrot.
  3. Ezt a keveréket egy kivajazott tortaformába halmozzuk.
  4. A két csomag vanília pudingot megfőzzük a tejjel és a cukorral, majd  a felét ráöntjük a mákos gubákra és 20 percre berakjuk a sütőbe sülni. 
  5. 20 perc után vegyük ki, hagyjuk langyosra hűlni és öntsük rá a maradék pudingot, majd rakjuk be a hűtőbe, hogy teljesen kihűljön. 
  6. Verjük fel a tejszínt és tegyük a torta tetejére.
  7. Tálalásig tartsuk a hűtőben.
  8. Díszítsük ízlés szerint, a színes dekor gyöngyök vagy a csokipénz tallérok vicces és bőséget hozó dekor elemek.

(Kiemelt kép: Pixabay/Peggychouchair)

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

PestBudaiHírek