2024.05.20.
  • 2024.05.20.
Mini-Dubaj

Mini-Dubaj – A főváros a budapestiek véleményét kéri a beruházásról

By 2024.03.16. 0 133 Views

Mini-Dubaj – Kikéri a budapestiek véleményét a Rákosrendezőre tervezett beruházásról a fővárosi önkormányzat. Ezt jelentette be a főpolgármester csütörtökön.

A Parkváros vagy Rákosdubaj címmel meghirdetett rendkívüli sajtótájékoztatón Karácsony Gergely elmondta, áprilisban elindítják a „második lakógyűlést”. Az egy hónapig tartó online szavazáson minden 14 évnél idősebb, lakcímkártyával rendelkező budapesti elmondhatja véleményét a projektről.

A Rákosrendezőre az egyesült arab emírségekbeli Eagle Hills ingatlanfejlesztő által tervezett beruházásról úgy vélekedett: Rendkívül rossz jogi konstrukcióról van szó. Ez a közérdek helyett a befektetői érdekeket helyezi előtérbe. Ugyanez a beruházó hasonló konstrukcióban Belgrádban valósított meg egy projektet. Az a projekt „az elfuserált urbanisztikai megoldások egyik iskolapéldájaként vonul be a történelembe” – fogalmazott a főpolgármester.

Kiemelte: Budapestnek szüksége van azokra a rozsdaövezetekre, ahol vonzó, minőségi lakóhelyek épülhetnek. Azért, hogy megállítsák a lakosságszám csökkenését és az agglomerációs népesség növekedését.

A főváros egyetért a projekthez kötődő közberuházásokkal, közlekedésfejlesztési tervekkel. Például a földalatti meghosszabbításával. Viszont nagyon rossz iránynak tartják, hogy először a beruházót választották ki versenyeztetés nélkül a terület beépítésére, lehetővé téve, hogy ő diktálja a feltételeket.

Mini-Dubaj – Budapest vezetése Rákosrendezőre parkvárost szeretne

Karácsony Gergely úgy vélte: Ha a kormánnyal közös fejlesztési terv készülne a terület beépítésére, akkor a nagy nemzetközi ingatlanfejlesztők sorba állnának a megvalósításért.

A fővárosi önkormányzat álláspontja világos: Rákosrendezőre parkvárost szeretnének. Ahol megfizethető lakhatás biztosítható, közparkok kialakításával – hangoztatta a főpolgármester. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a 2019-ben az új városvezetés által elkészített és nagy szakmai konszenzusnak örvendő várostervezési koncepcióban „kompakt városrészt” terveztek. 8-10 ezer lakással, kereskedelmi szolgáltatásokkal és minőségi zöldterülettel.

Úgy vélte, Budapest más rozsdaövezeti területeinek későbbi beépítésére is hatással lehet, miként valósul meg a rákosrendezői fejlesztés.

Karácsony Gergely közölte: Lázár János építési és közlekedési miniszter decemberi, a projekt részleteit ismertető tájékoztatóján elmondta, hogy olyan beruházás nem születhet, amelyet a budapestiek nem támogatnak, ezért kérik ki most a fővárosiak véleményét.

Emlékeztetett: az „első lakógyűlésen” több mint 136 ezer budapesti mondta el a véleményét többek között a Lánchíd forgalmi rendjéről.
Szerinte sikerül megakadályozni a beruházást, mint ahogy az a Fudan Egyetem esetében is történt. Főpolgármesterként „nem járulok hozzá, hogy a város aranytartalékát elherdáljuk, hogy versenyeztetés nélkül, alávetett helyzetben a beruházó kénye-kedve szerint járjunk el” – mondta Karácsony Gergely.(MTI)

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

PestBudaiHírek