2024.05.19.
  • 2024.05.19.
rekordszámú vendégmunkás

Jobbik: Rekordszámú vendégmunkás meghívása helyett legyen az első a magyar!

By 2024.05.08. 0 168 Views

Megállítaná a Jobbik-Konzervatívok a rekordszámú vendégmunkás beáramlást Magyarországra. A helyzet az, hogy az újabb beruházások tekintetében, a kormány megint enyhített a vendégmunkások bejöveteli szabályain – jelentette ki sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel, a Jobbik-Konzervatívok alelnöke, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője.

Z. Kárpát felhívta a figyelmet: Mostmár akár öt évre is toborozhatónak tartják őket, és nagyberuházások esetén nem zárják ki a családegyesítés lehetőségét sem.

Mindezt a Jobbik-Konzervatívok veszélyesnek tartja, és bár a kormány igyekszik takarózni egy 65 ezres vendégmunkás kvótával, azt elfelejti megemlíteni, hogy már ebben a pillanatban is 120 ezren tartózkodnak hazánkban. A kormány kvótája pedig csak az újonnan kiadott engedélyekre vonatkozik.

Ráadásul ezek az engedélyek, a Jobbik szerint, nem feltétlen járnak le egy év alatt. Tehát folyamatosan növekszik, és a százezres nagyságrendet már rég elérte a hazánkban található vendégmunkások száma.

A jobbikos országgyűlési képviselő önmagában felháborítónak tartja mindezt annak ismeretében, hogy több mint 200 ezer olyan magyar munkakereső van, aki nem részesül kivétel nélkül ingyenes átképzési programban. Márpedig addig végig sem szabadna gondolnia a kormánynak, hogy a multik érdekében a harmadik világból hoz dolgozókat, amíg meg nem próbált minden egyes magyar munkakeresőt helyzetbe hozni.

Éppen ezért a Jobbik-Konzervatívok javaslatai a rekordszámú vendégmunkás kapcsán a következők:

  • Magyar kvótát kell bevezetni. Ne kaphasson állami támogatást olyan cég, amely nem foglalkoztat legalább 90 százalékban magyarokat.
  • Védett státuszt kell a magyaroknak biztosítani annak érdekében, hogy ha egy multinál dolgozik, akár csak hasonló végzettséggel vagy munkakörben, akár csak egy vendégmunkás is, ne lehessen elbocsátani a magyart.
  • Harmadsorban pedig, büntető kamattal együtt kell visszaszedni minden állami támogatást. Az összes olyan multicégtől, amely a fenti szabályokat megszegi.
  • Emellett az ingyenes átképzési programokkal, egy a külföldre kényszerülteket hazacsábító programmal, többek között lakhatási programmal, a magyarokat kell helyzetbe hozni. El kell érni azt, hogy a multi cégek bemondásaira ne lehessen tömegeket toborozni.

Z. Kárpát Dániel szerint a lehetséges családegyesítéseket ki kell zárni. Akit vendégmunkásként idehív a kormány, – sok esetben érthetetlen okokból -, az ne telepedhessen le ide rögtön a családjával együtt, és ne alakuljanak ki azok a párhuzamos társadalmakhoz vezető közösségek, amelyek adott esetben csak a vendégmunkások jelenlétéből kifolyólag még nem alakultak ki Magyarországon.

A politikus leszögezte: Azt szeretnék, hogy ezt a folyamatot most állítsuk meg. Hozzuk helyzetbe a magyarokat. Lassítsuk, majd állítsuk meg a harmadik világból érkező munkaerőnek az importját. A kormányt pedig rá akarják bírni arra, hogy ne a multi cégek érdekeit válassza, hanem a magyar emberekét.

„A számok makacs dolgok. A számok azt mutatják, hogy rekordszinten áll az itt lévő vendégmunkások száma, és a kormány kvótájának értelmében ez tovább fog növekedni. Mi tehát kitettük az irányjelzőt, egyértelműen a magyar munkavállalókat választjuk. A következő hetekben, hónapokban az ezt illető javaslatainkat sorra fogjuk letenni a parlament asztalára.” – Zárta.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

PestBudaiHírek