2024.05.20.
  • 2024.05.20.

Leszavazták a budapestiek a mini-Dubajt

By 2024.04.30. 0 68 Views

Április 28-ig lehetett szavazni a második Budapesti Lakógyűlésen, ahol az fővárosiak mini-Dubajról és a kerületi rendelők sorsáról dönthettek. A lakógyűlésnek vége, az eredmény: a budapestiek Parkvárost akarnak, nem felhőkarcolót. Ne legyen mini-Dubaj!

„A budapestiek nem kérnek a mini-Dubajból, nem akarják elherdálni a város aranytartalékát, nem engedik elcsúfítani a városképet, a Rákosrendezőn pedig megfizethető lakásokat és Parkvárost akarnak” – közölte Karácsony Gergely. A főpolgármester közösségi oldalán számolt be a második Budapesti Lakógyűlés eredményeiről:

„A mintegy 25 ezer budapesti szavazó 94 százaléka Parkvárost akar mini-Dubaj helyett, csaknem 95 százalékuk államközi szerződés helyett nyílt versenyeztetéssel választaná ki a befektetőt és 92 százalékuk egyetért azzal, hogy csak olyan épületek épüljenek, amelyek nem érintik az Andrássy út és a Hősök tere világörökségi látványát.”

Mini-Dubaj: ne legyen!

„Amit a budapestiek nem akarnak, az nem lesz”– mondta korábban Orbán Viktor. Karácsony szerint itt az ideje, hogy miniszterelnököt emlékeztessük erre az ígéretétre. Ha nem tartja be – ami sajnos nagyon is valószínű –, akkor a fővárosnak kell érvényt szereznie a budapestiek akaratának.

„Emlékeztetni fogom a miniszterelnököt az adott szavára, a kormánynak pedig világossá teszem, hogy a mini-Dubaj őrületükkel a budapestiek akaratával mennek szembe”

írta posztjában. Hogy mennyire vehetjük komolyan a miniszterelnök vállalásait, azt jól mutatja a a keddi parlamenti döntés. Az Országgyűlés 134 igen szavazat, 43 nem szavazat és 6 tartózkodás mellett elfogadta az Egyesült Arab Emírségek kormányával kötött gazdasági együttműködésről szóló megállapodást, amely a rákosrendezői pályaudvar területén megvalósuló úgynevezett mini-Dubaj-beruházást tartalmazza.

A kormány és az Egyesült Arab Emírségek vezetői államközi szerződést kötöttek. A főváros szerint ezsúlyosan ellentétes az uniós joggal, éppen ezért fordul Karácsony az Európai Bizottsághoz.

„nem engedjük úgy tönkretenni a városunkat, ahogy azt Belgrádban már megtették ugyanezek a befektetők. (…) a városvezetés nem partner semmiféle befektető, semmiféle sok ezer milliárdos károkozásában”

– emelte ki. A főpolgármester erről az Egyesült Arab Emírségek vezetőit is tájékoztatni fogja.

(Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt)

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

PestBudaiHírek