2024.05.19.
  • 2024.05.19.
Európai Unió

Uniós tisztségviselő: nem létezik uniós terv Magyarország megbüntetésére

By 2024.01.30. 0 159 Views

Ahogy korábban megírtuk, a Financial Times úgy értesült, hogy az EU gazdasági szankciókat készít elő Magyarországgal szemben, ha Orbán Viktor nem támogatja az Ukrajnának nyújtandó segélycsomagot. A lap egy kiszivárgott európai tanácsi dokumentumra hivatkozva állította ezt, ám kiderült, ez a dokumentum nem vázol fel ilyen jellegű tervet.

Az Európai Tanács egy magas beosztású tisztviselője azt mondta, hogy az a dokumentum, amelyre a Financial Times hivatkozott egy, a Tanács titkársága által elkészített háttéranyag, amely a magyar gazdaság helyzetét részletezi. A lap a bizalmas dokumentum alapján azt írta, hogy Brüsszel teljesen elzárná a pénzcsapot Magyarország felé, ha az nem szavazza meg a hamarosan kezdődő uniós csúcson a Kijevnek szánt 50 milliárdos uniós támogatást.

Nincs uniós terv Magyarország megbüntetésére

A HVG forrása szerint a feljegyzés nem vázol fel semmilyen konkrét tervet a többéves pénzügyi keretre és az ukránoknak juttatott uniós pénzügyi csomagra (eszközre) vonatkozóan, és nem vázol semmilyen Magyarországgal kapcsolatos tervet sem. A dokumentum „olyan javaslatot tesz, amely nincs összhangban a tárgyalások menetével”. Ez utóbbit azonban nem részletezték.

Az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozója február 1-jén lesz. Több elképzelés is született arról, mit lép az EU, ha Orbán ismét blokkolja Ukrajna támogatását. A HVG szerint ezek a főbb irányvonalak:

Magyarország azt szeretné elérni, hogy az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatás évente vizsgálják felül. Ebben az esetben a tagállamok attól tartanak, ez minden évben vétólehetőséget biztosít a magyar miniszterelnök számára. A tanácskozások alatt is felvetődött, hogy két év elteltével legyen egy felülvizsgálati lehetőség. Így Orbán csak egy alkalommal blokkolhatja a további kifizetéseket.

Az is egy magyar javaslat, hogy ne az uniós költségvetés módosítása, hanem egy költségvetésen kívüli eszköz keretében, a tagállamok befizetése alapján kapja meg ezt a pénzt Ukrajna. Erre az esetre Magyarország is befizetné a rá eső részt. Erre készül az EU is, csak éppen Magyarország nélkül. Lehetőség van arra, hogy a 26 tagállam ún. megerősített együttműködés keretében, kormányközi szerződéssel biztosítja a támogatást. Ez azonban bonyolult, időigényes folyamat.

A legfontosabb dolog, hogy a 27-ek körében megegyezést érjünk el. Ez az elsődleges

– jelentette ki Hadja Lahbib belga külügyminiszter. Azt is elmondta, hogy ha ez a megegyezés mégsem jön össze valamennyi tagállam részvételével, akkor „meglátjuk, hogy milyen alternatívák vannak”. A csütörtöki EU-csúcson az a javaslat lesz a vezetők előtt, amit Orbán Viktor decemberben megvétózott.

Összegezve, nincs uniós terv Magyarország megbüntetésére, de…

… azt nem lehet kizárni, hogy egy esetleges magyar blokkolásra válaszul tagállami vezetők közös nyilatkozatot adjanak ki, amelyben – a lap szerint – a magyar uniós források tartós blokkolása szerepelne. Annyit lehet tudni, hogy ilyen dokumentumot az elnökség nem készít elő.

  Európa
Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

PestBudaiHírek