2024.05.20.
  • 2024.05.20.
egynapos kirándulás Budapest környékén

1 óra alatt odaérsz: egynapos kirándulások Budapest környékén

By 2023.12.10. 0 429 Views

A főváros környékén több izgalmas kirándulóhelyet is felkereshetünk, amelyek könnyen megközelíthetők autóval vagy tömegközlekedéssel. Történelmi emlékek, ökoturisztikai útvonal, zavartalan nyugalom a Búbánatban, hangulatos séta a Dunakanyar egyik legszebb falujában, könnyű túraútvonalak – mutatjuk a kínálatot.

Egynapos kirándulás Budapest környékén

Sétálós, bejárós, megnézős programok, elő a nagykabátot és a bakancsot!

Tata: télen-nyáron népszerű úti cél

Tatán bőven van mit nézni és felkeresni. A tatai várat a 14. század végén, 15. század elején építettek meg a Tatai-tó partján. Mára már csak a vár délkeleti szárnya áll, de láthatjuk a vár többi részének feltárt alapjait – itt sétálni felér egy időutazással.  A látvány a tópartról is lenyűgöző. Az Öreg-tó Tata közepén helyezkedik el, háromnegyed részben körülöleli a város, a déli és délnyugati oldalán erdős területek találhatók. A tó mellett gyalogos és kerékpáros út vezet, a vízparton áll a késő barokk Esterházy-kastély, ami megújult kiállítási tartalommal várja a látogatókat.

Ha inkább szabadtéri programra vágyunk, akkor a Fényes Tanösvényt ajánljuk: a negyvenhárom állomással rendelkező, 1,5 kilométer hosszú ökoturisztikai útvonal egyszerre informatív és szórakoztató turisztikai attrakció. Önállóan, kötélhídon és csónakkal járhatják be a látogatók.

Esztergom: történelmi emlékek, lenyűgöző kirándulóhelyek

A Babits Emlékház, a Bazilika, a Vármúzeum, a Duna múzeum és a Mária Valéria híd az egynapos kirándulás kötelező elemei. A Szent Tamás-hegyre is érdemes ellátogatni, ha nem féltek egy kis mozgástól, mert innen nyílik a legszebb kilátás a Bazilikára. Ha inkább andalgós kiruccanást terveztek, akkor keressétek fel a hangulatos Duna-parti sétányt és a Kis-Duna sétányt. Rengeteg jobbnál jobb étterem, kávézó várja a megfáradt utazókat, egyetek egy jót, vagy melegedjetek fel egy finom forró csoki társaságában.

A természet szerelmeseinek is tudunk mit ajánlani: fedezzétek fel a Strázsa-hegy rejtett kincseit, a Sátorkőpusztai-barlangot, vagy nem túl megnyerő nevű, ám annál szebb Búbánatvölgyet. Utóbbi kutya- és kerékpárosbarát környék, gyönyörű kilátással a tavakra, és szinte zavartalan nyugalommal.

Vác: gazdag történelmi és kulturális látnivalók

Akár több egynapos kirándulást is szervezhetünk, bőven van mit bejárni. A város Főterén található Fehérek temploma, a Nagyboldogasszony-székesegyház és Püspöki Palotával érdemes kezdeni. És persze ott van a „Dóm”: Vácon található Magyarország egyetlen diadalíve, amit 1764-ben építettek Mária Terézia tiszteletére, a helyiek Dómként emlegetik. A város összes múzeumát lehetetlen egyszerre felfedezni: hajótörténeti gyűjtemény, Tragor Ignác Múzeum, Pannónia Ház (a kihagyhatatlan Sajdik Gyűjteménnyel), Nemzetközi Mobil MADI Múzeum – csak szép sorjában, több hétvégére is lesz program.

Ha csak egy délutánotok van, akkor nézzétek meg a Nemzeti Botanikus Kertet Vácrátóton (Váctól autóval kb. 15 percre van.) Egyedülálló növény- és állatvilággal találkozhatunk itt, a hónap érdekességeiről ezen az oldalon olvashatunk.

Zebegény: a Dunakanyar páratlan szépségű faluja

A fővárosból 1 óra alatt megérkezhetünk Zebegénybe autóval, de vasúttal is elérhető távolságra van (a Nyugati pályaudvarról indulnak az idetartó vonatok). Milyen látnivalók akadnak itt? Egy 2-2,5 órás vezetett séta alatt végjárhatók a nevezetességek, ellátogathatunk Szőnyi István egykori lakóházába, műtermébe és kertjébe, felkereshetjük a Havas Boldogasszony római katolikus templomot, végigsétálhatunk a Kálvária stációin, ellátogathatunk az Országzászló emlékműhöz. A kilátóból megcsodálhatjuk a Dunakanyart, útba ejtve a Sziklakápolnát. Amit nem érdemes kihagyni: a Dőry-kastélyt, a Koós Károly-kilátót, a Hajózástörténeti Múzeumot és a Sárkányfesztiválnak helyet adó Sárkánydombot (csodás innen a panoráma).

Egynapos kirándulás Budapest környékén: természetjárók előnyben:

Kimozdulnátok a szabadba, de nem mennétek túl messzire? Ajánljuk a Hűvösvölgy–Hármashatár-hegy–Solymárvölgy Országos Kéktúra körútat, a Budaörsi-kopárokat, illetve a Nagy-Kopasz-körtúrát. Könnyen elérhetők BKK-val.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

PestBudaiHírek