2024.05.19.
  • 2024.05.19.
Pintér Sándor

Diákparlament: Ne a kormány által kinevezett tankerületi vezetők felügyeljék iskoláink működését!

By 2023.11.30. 0 722 Views

Bár az Oktatási Hivatal nem akarta, a Budapesti Diákparlament mégis létrehozta a Fővárosi Diákönkormányzatot. A diákok nem akarják, hogy a Belügyminsiztérium korlátozza szabadságukat.

November 29-én tartották a Budapesti Diákparlamentet. A Budapesti Diákparlament látja el a budapesti köznevelési intézményekben tanuló diákok legitim érdekképviseletét. Ezt a magyar kormányzat is elismeri.

A Belügyminisztérium által megszervezett Budapesti Diákparlament egy önálló Fővárosi Diákönkormányzat felállításáról döntött. Továbbá módosította az Ügyrendjét, ezzel megszüntetve a Belügyminisztérium önkényes jogát, hogy az évente megrendezett Budapesti Diákparlament Ügyrendjét igényeinek megfelelően alakítsa évről évre. Emelett elfogadta még az alábbi határozatot is:

“A budapesti tankerületi fenntartású iskolák fenntartását vegye át a Fővárosi Önkormányzat. Nem kívánjuk, hogy a kormányzat által kinevezett tankerületi vezetők felügyeljék iskoláink működését, az elnyomás és a retorzió eszközeit felhasználva korlátozzák az intézményeink és ezáltal a diákság szabadságát.”

Erről szóló közleményében a Budapesti Diákparlament mérföldkőnek nevezte, hogy egy hivatalos fórum, egy autonóm diák-érdekképviseleti szerv felállításáról döntöttek. Ez szerintük a jövőben a budapesti diákokat önállóan tudja képviselni. Annak ellenére, hogy az Oktatási Hivatal munkatársai többször közbeavatkoztak az ülésen, hogy megakadályozzák a Fővárosi Diákönkormányzat felállítását.

(Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

PestBudaiHírek