2024.05.20.
  • 2024.05.20.

Ide menjetek a gyerekkel: Magyar Vasúttörténeti Park

By 2023.11.08. 0 260 Views

Vasút- vagy úgy egyáltalán járműimádó gyerekkel kötelező program, amit egy évben többször is el lehet lőni. Az állandó kiállítások mellett havonta több, tematikus és különleges eseménnyel várják a látogatókat; ott van például a méltán népszerű Kerti Vasutak Találkozója, illetve a hamarosan újra útra kelő Mikulás Expressz. Ritka mozdonyok, sínautók, kézi-és motoros hajtányok, mérőkocsi, gőzdaruk, hóekék és még sok minden más – igazi járműkuriózumokkal találkozhatnak itt kicsik és nagyok.

A Magyar Vasúttörténeti Park alapkövét 1999 novemberében rakták le, kapuit 2000 júliusában nyitotta meg. Európa első és egyik legnagyobb interaktív vasúti parkjaként tartják számon, nem véletlenül: 70.000 m2-es alapterületén száznál is több vasúti járművet és a vasút üzemeltetéséhez szükséges berendezést láthatunk. A park az egykori Északi Fűtőház vontatási telepén, a Tatai út 95. szám alatt található Zuglóban.

Szabadtéri múzeum, ahol a kezeddel is nézhetsz

Az interaktív vasúti múzeumban a látogatók nemcsak nézhetik a vasparipákat, hanem maguk is kipróbálhatják azokat. Utazhatnak nagymozdonyon, beülhetnek a Csajka sínautóba, hajtányozhatnak, fordítókorongozhatnak és rendezvények idején akár lóvasútra is szállhatnak. Hatalmas közönségkedvenc a kis kerti vasút, ami igazi kismozdonyokat vontatva robog át a parkon.

Amit látni kell

Az 1911-ben épült, 34 állásos körfűtőházban állomásoznak a nosztalgiamozdonyok. Olyan ritkaságokat is láthatunk itt, mint a legendás Árpád motorvonat, ami az ország legöregebb, működő gőzmozdonya 1870-ből.

Több mint 100 vasúti járműkülönlegesség parkol itt, közülük ötven ritka mozdony, vasúti jármű: sínautók, kézi-és motoros hajtányok, mérőkocsi, gőzdaruk, hóekék, hómaró gépek és egyebek. Az állomány az 1870-es gőzmozdonyoktól a nagyteljesítményű villamos mozdonyokig mutatja be a vasút fejlődését. A járművek jelentős része ma is üzemképes.

Az Orient-csarnokban láthatók a magyar és a nemzetközi vasúti közlekedés történelmében kiemelt jelentőséggel bíró személykocsi-különlegességek. Így pl. az 1868-ban gyártott Első Erdélyi Vasúti kocsi, a Százéves Vonat kocsijai, vagy  a nagy becsben tartott teakfa étkezőkocsi, ami a híres Orient Expressz mozdonya mögött robogott.

Téli menetrend a Magyar Vasúttörténeti Parkban

A park november 2. és december 1. között 10:00-16:00 óra között várja a látogatókat keddtől szombatig (hétfőn zárva). Hétköznap lehet kerti vasutazni és fordítókorongozni, hétvégénte ezek mellett kipróbálható a Csajka és a Vasútmodell-ház is nyitva áll.

A következő nagyszabású program legközelebb decemberben várható, a Mikulás Expressz. A park december 2-án szombaton nyitja meg kapuit a Mikulás fogadására, Alma koncerttel, bűvész előadással, adventi kézműves foglalkozásokkal, játékokkal és korlátlan kerti vasutazással. (A program a Nyugati pályaudvaron indul.)

Körülnéznél? 4 webkamera is működik, itt leshetsz be.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

PestBudaiHírek